måndag 28 juli 2014

Eget bröd slår köpt

Bröd äts inte ofta men när det äts ska det smaka gott. Det är också en fördel att man själv kan välja precis vad man vill stoppa i degen och därmed kan undvika knepiga tillsatser som ofta finns i köpt bröd. Just nu har vi bakat ett surdegsbröd med hyfsat hög proteinhalt som innehåller seitanmjöl. Seitanfix går att köpa över nätet eller i bättre sorterade affärer. Det här brödet är gott och smakar som bröd. I affären finns dock bröd med bättre näringsinnehåll än vårt bröd, men det har en svampig konsistens och smakar inte riktigt bröd.

Vildgästen
Dag 1, kväll:
1,5 dl fingervarmt vatten
1 dl rågmjöl
1 tsk honung

Dag 2, morgon + kväll:
1 dl fingervarmt vatten
1 dl rågmjöl

Dag 3, morgon:
1 dl fingervarmt vatten
1 dl rågmjöl

Tillagning: blanda ut ingredienserna dag för dag i en ganska stor skål. Låt stå ute på en varm plats övertäckt med plast. Förvara resten av vildjästen i en burk med lock i kylen och fortsätt "mata" den om du vill baka mer.

BRÖDRECEPTET (2 långa bröd):
5 dl fingervarmt vatten
200 g surdeg
5 gram gäst
4 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl special
3 dl seitanfix
20 gram honung
15 gram havssalt

Lös upp gästen i vattnet, häll i honung och alla mjölsorter. Arbeta degen i 10 min. Tillsätt sedan havssaltet och knåda ytterligare 5 min. Låt degen jäsa svalt över natten i en bunke med lock. En bra deg har en förmåga att rymma ut över kanterna.
På morgonen sätter du ugnen på 250 grader. Delar degen i två längder och placerar ut på bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö ev. på havssalt. Sätt in bröden i ugnen, säng värmen till 200 grader och grädda i 35 min.

Lite jobb, men det är det värt då du får två lyxigt goda bröd!

Ungefärligt näringsinnehåll / brödskiva (ca 20 skivor/ bröd):
51 kcal, kolhydrater 7,8 g, protein 4,15 g, fett 0,4 g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna spår av tankar och idéer efter Dig