måndag 28 juli 2014

Eget bröd slår köpt

Bröd äts inte ofta men när det äts ska det smaka gott. Det är också en fördel att man själv kan välja precis vad man vill stoppa i degen och därmed kan undvika knepiga tillsatser som ofta finns i köpt bröd. Just nu har vi bakat ett surdegsbröd med hyfsat hög proteinhalt som innehåller seitanmjöl. Seitanfix går att köpa över nätet eller i bättre sorterade affärer. Det här brödet är gott och smakar som bröd. I affären finns dock bröd med bättre näringsinnehåll än vårt bröd, men det har en svampig konsistens och smakar inte riktigt bröd.

Vildgästen
Dag 1, kväll:
1,5 dl fingervarmt vatten
1 dl rågmjöl
1 tsk honung

Dag 2, morgon + kväll:
1 dl fingervarmt vatten
1 dl rågmjöl

Dag 3, morgon:
1 dl fingervarmt vatten
1 dl rågmjöl

Tillagning: blanda ut ingredienserna dag för dag i en ganska stor skål. Låt stå ute på en varm plats övertäckt med plast. Förvara resten av vildjästen i en burk med lock i kylen och fortsätt "mata" den om du vill baka mer.

BRÖDRECEPTET (2 långa bröd):
5 dl fingervarmt vatten
200 g surdeg
5 gram gäst
4 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl special
3 dl seitanfix
20 gram honung
15 gram havssalt

Lös upp gästen i vattnet, häll i honung och alla mjölsorter. Arbeta degen i 10 min. Tillsätt sedan havssaltet och knåda ytterligare 5 min. Låt degen jäsa svalt över natten i en bunke med lock. En bra deg har en förmåga att rymma ut över kanterna.
På morgonen sätter du ugnen på 250 grader. Delar degen i två längder och placerar ut på bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö ev. på havssalt. Sätt in bröden i ugnen, säng värmen till 200 grader och grädda i 35 min.

Lite jobb, men det är det värt då du får två lyxigt goda bröd!

Ungefärligt näringsinnehåll / brödskiva (ca 20 skivor/ bröd):
51 kcal, kolhydrater 7,8 g, protein 4,15 g, fett 0,4 g

fredag 18 juli 2014

Lyxmat i Göteborg

Vill man äta en bättre buffé som sträcker sig ut över vardagsmat, ska man besöka Green Room, Liseberg. Nyfikna efter att ha hört mycket om stället, styrde vi kosan dit vid vårt senaste Göteborgsbesök. Utbudet överträffade förväntningarna, både närings- och smakmässigt. Det fanns rikligt med kalla rätter och smakvariationerna var många med influenser från både öst och väst. Det var nästan svårt att få plats i magen till varmrätter som var nästan lika många. Bland varmrätterna fanns gott om proteinkällor, vilket det annars kan vara dåligt med på restauranger. Att ett ställe som Liseberg inhyser en så bra restaurang överträffade förväntningarna. Så är ni i Göteborg är the Green Room väl värt pengarna. Plus i kanten är att man använder sig av många ekologiska varor och även erbjuder ekoöl och vin.

 
Sen blev det ytterligare ett besök på Friskis & Svettis multihall. Här gjorde vi den roliga upptäckte att man börjat sälja veganska proteinbars av märket ONE BODY, ProBar, jordgubb och choklad. GMO-fria med bas på risprotein. Väldigt god och sitter fint efter ett hårt pass!

 
 

söndag 13 juli 2014

Snåla morotsmuffins

Morot är både gott och nyttigt. Egentligen godast råa, direkt upptagna ur jorden. Men nu hade vi ett par gamla rötter i skafferiet som fick slinka ner i muffins till helgfikan.

Använd receptet för fruktmuffinsen, men byt ut proteinsorterna efter smak. Vi använde karamell ärtprotein, hampaprotein och naturellt sojaprotein.
Byt ut kokosmjölet och lägg istället till ytterligare 15 g sojamjöl.
Byt ut torkad frukt mot finriven morot, ca 90-100 g.

Lägg till:
0,5 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära


Servera gärna med citrusfluffet som föreslås till havreplättarna.
Näringsinnehållet blir ungefär det samma som för fruktmuffinsen.

tisdag 8 juli 2014

Proteinexplosiva havreplättar med citrusfluff

Trevligt mellanmål/efterträningsmål i form av proteinplättar med bär. Med lite extrapyssel kan du tillverka även "mjölken" själv. Denna gång testade vi hemmagjord havremjölk som bas. Det var enkelt att hitta recept och fixa havremjölk. Gick på några minuter faktiskt. Som biprodukt fick man en massa som gick att ta tillvara i plättsmeten.


Plättrecept, 4 portioner:
30 g hampaprotein
30 g naturell sojaprotein
30 g risprotein vanilj
80 g spillmassa från havremjölken
2 dl havremjölk
ca 1 dl vatten
10 g kokosmjöl
40 g vetemjöl
20 g bär
1 tsk bakpulver
en nypa salt
5 g kokosolja till stekning

Enkelt och lätt! Mixa allt i en skål/beredare och späd med vattnet till smeten får bra konsistens. Stek i plättjärn (teflon) penslad med kokosolja. Ha inte för hög värme, de blir lätt bruna fort.
Som tillbehör hade vi färska bär och citrusfluff, dvs. silkestofu mixad med lite smaksatt proteinpulver, limeskal och saft samt vaniljextrakt.

Ungefärligt näringsinnehåll/ portion plättar:
196 kcal, 20,5 g protein, 19 g kolhydrater, 3,5 g fett