lördag 28 september 2013

Lördagsgodis

Popcorn är ett av få snacks som är en fullkornsprodukt, eftersom hela majskornet används, skriver SVT på sin nyhetssida. Enligt amerikansk forskning innehåller popcorn större mängder av ett visst antioxidant, så kallade polyfenoler. Dessa skyddar bland annat mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det hårda skalet runt kornet är det som innehåller mest nyttigheter. Popcorn innehåller faktiskt mer polyfenoler än frukt och grönsaker. Koncentrationen i popcorn blir högre eftersom vatteninnehållet är lågt i jämförelse med frukt och grönt. Dock får man se upp med fetthalten i både micropop och oljepoppade popcorn. Allra bäst är att använda en varmluftspoppare, vilket forskarna gjort i sin studie. (http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/popcornskal-fortjanar-mer-respekt)

Så här ser näringsinnehållet ut. Rätt mycket kolhydrater, men ganska lågt GI-värde (55).

Popcorn poppade


NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi1 731 kJ
Energi414 kcal
Protein10 g
Fett14,5 g
Mättade fettsyror4,3 g
Kolhydrater55 g
Fibrer11 g
C-vitamin0 mg
D-vitamin0 mcg
Folat14 mcg
Järn3,1 mg
Zink0,1 mg
Kalcium5 mg
Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna spår av tankar och idéer efter Dig